Firma Drake to uznany producent unikalnych alkoholi rzemieślniczych oraz importer wysokiej klasy win gronowych i kawy.

W centrum zainteresowania wielkopolskiej firmy znajdują się przede wszystkim alkohole rzemieślnicze. Wyroby są oryginalne, nietypowe i zaskakujące. Drake przykłada wielką uwagę do procesu produkcji wyrafinowanych trunków.  Dysponuje własną destylarnią i  współpracuje z lokalnymi producentami. Oferta obejmuje wina owocowe własnej produkcji oraz regionalne destylaty owocowe. Do najbardziej znanych należą wielokrotnie nagradzane okowity.

Okowita – szlachetny trunek znany od setek lat

Okowita to tradycyjny polski trunek. Pierwszy mocny alkohol w naszym regionie świata. Zgodnie z regułami okowita produkowana jest z jednego rodzaju owoców czy zbóż. Najlepiej, gdy pochodzą z tego samego sadu czy pola. Okowita to czysty smak i aromat. Niedopuszczalne są mieszanki. Nie dodaje się ani aromatów, ani cukru. Jak mówią znawcy, okowita OVII oferowana przez firmę Drake to „skoncentrowany owoc zamknięty w designerskiej butelce”.

Warto zwrócić uwagę, iż spirytus przeznaczony na okowitę produkowany jest przez firmę Drake od owocu, przez fermentację, destylację aż po rozlewanie do butelek. Po drugie, aby stworzyć pół litra wyśmienitej okowity potrzeba 12-15 kilogramów owoców. Czasami to nie wystarcza i zużywa się ponad 20 kilogramów owoców. A tylko taka proporcja pozwala na uzyskanie unikalnego trunku wysokiej jakości. Warto o tym pamiętać  delektując się wyśmienitym alkoholem. Powstanie jednej butelki okowity wymaga ogromu pracy i surowca.

Destylarnia

Nie można tu pominąć kwestii aparatury do destylacji. Rzemieślnicze trunki OVII, w tym okowity mają do swojej dyspozycji najpiękniejszą w Polsce, miedzianą, lśniącą destylarnię niemieckiej firmy Distiltechnik. Destylarnię można zwiedzać i osobiście przekonać się jak powstaje nagradzana i wyróżniana okowita. Sam proces rzemieślniczego wytwarzania trunku przebiega powoli. Tak jak przed laty. Nie da się ukryć, że jakość wymaga cierpliwości i czasu.

Lokalna produkcja i wielkopolskie owoce

Okowita to „woda życia”. Surowiec używany do jej produkcji musi być świeży i pełen smaku. Owoce do produkcji okowity OVII pochodzą z zaprzyjaźnionych gospodarstw z Wielkopolski. Głównie z okolic Kościana, Grodziska i Czempinia. Nie pokonują dalekiej drogi. Zakład produkcyjny znajduje się tuż obok.

Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego

Starania producenta zostały docenione przez  Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.  Alkohole firmy Drake posiadają certyfikat gwarantujący, że surowce pochodzą z lokalnej produkcji, a sam alkohol stanowi część kulturalnego dziedzictwa regionu.

Okowity OVII – bogata oferta

Doskonałą renomę Okowity OVII zawdzięczają doświadczeniu i kunsztowi lokalnych producentów. Alkohole rzemieślnicze są mocne i aromatyczne. Z reguły powstają w niewielkich ilościach, w małych partiach. Standardowo to zaledwie około 150-200 butelek.

Każdy powinien znaleźć coś dla siebie, bo oferta firmy Drake jest bardzo bogata. Z pewnością warto poznać:

– nagrodzoną „Okowitę z wytłoków winogron”, czyli legendarną włoską grappę w wielkopolskim wydaniu

– staropolską „Okowitę Miodówka”

– aromatyczną „Okowitę Gruszka”

– klasyczną „Okowitę Jabłko”, czyli wielkopolski calvados

– nowatorską „Okowitę z kukurydzy”

oraz mocną „Okowitę Śliwka”, czyli śliwowicę z Wielkopolski.